IV. Ballószögi Kolbásztöltő Verseny

Kolbásztöltő Verseny

Ballószög Község Önkormányzata november 23-án negyedik alkalommal rendezte meg a Ballószögi Kolbásztöltő Versenyt. Az eseményen nagyon jó hangulatban töltöttük együtt a napot!

A Sportcentrumban már korán reggel indult a program. Látvány disznóvágás keretében Somogyi Lajos polgármester és segítői, a Futaszög Egyesület lelkes csapata a nap kóstolóihoz levágták és feldolgozták  Gáspár Zoltán alpolgármester által felajánlott házi sertést, amiből hagymás vér, pecsenye, székelykáposzta, hurka, sült kolbász készült.  S persze terítékre kerültek még finom pálinkák, forralt borok, teák is.

Nagy volt az érdeklődés a rendezvény iránt, a baráti, rokoni, munkahelyi társaságok a tavalyi évhez képest 8 csapattal többen érkeztek. 23 csapat szállt versenybe idén, hogy a 4 kategóriában -sült kolbász, töpörtyű, pálinka, forralt bor- „megküzdjenek”. A munka jó hangulatban és kellemes, napsütéses időben zajlott. A szorgos csapatok főzték a forralt bort, töpörtyűt sütöttek és húst daráltak, gyúrtak, kolbászt töltöttek és sütöttek. A húst, szalonnát, bort minden nevező megkapta, a fűszerekkel, eszközökkel a kolbásztöltők készültek. A csapatok egységesen jelentek meg, többen stílusos, autentikus öltözékben. Már az előkészítő folyamatok során is táncra perdültek a résztvevők, üdvözölték, kínálták a programra érkező társakat, ismerősöket és ismeretleneket.  Csibe és barátai zenéltek a helyszínen, megtáncoltatták a kolbásztöltőket és a település apraja – nagyját.

A zsűrinek természetesen nem volt egyszerű a dolga. Sok-sok tányér, finom, ízes falatok kerültek eléjük kívánatosan tálalva. A kolbász és töpörtyű kategória zsűri elnöke Mari János, hartai kolbászmester volt, társai: Bóka József (Széchenyi István Vendéglátó Szakiskola volt szakoktatója), Szabados László (a Református Gimnázium tanára). Az italos kategóriákban is sok sajátos ízvilágot kóstoltak meg, 38 fogópálinkát adtak le a csapatok, a forralt borok finom illata pedig belengte az egész öltöző épületét. A zsűri elnöke Hetényi József borász volt, társai: Sári Tibor (Szikrai Borászati Kft. tulajdonosa), Mariné Digner Erzsébet (a Magyar Hagyományőrző Gasztronómiai szövetség tagja), Somogyiné Víg Szilvia (a Református Gimnázium tanára).

Külön öröm volt a rendezvényen, hogy a Kolbász Királyok csapata meglepte a szervezőket és a közönséget egy kismalaccal, ami bekerült a rendezvény forgatagába aztán különdíjként a legvidámabb csapat, a Vidám Nagyik (Őszirózsa Nyugdíjas Klub tagjai) vitték haza.

A verseny eredményei:

Sült kolbász kategória: 1. Ász-Kolb-Ász, 2. Kolbász Királyok, 3. Agrártanácsadás

Töpörtyű kategória: 1. Criterion Kolbászbetyárok, 2. KolbÁszok, 3. Helvéciai Kolbász Kommandó.

Pálinka kategória: 1. KolbÁszok, 2. Helvéciai Kolbász Kommandó, 3. Prémium Kolbászok.

Forralt bor kategória: 1. Futaszög, 2. Kolbász Királyok, 3. Második lehetőség.

Különdíjasok: Kolbász Királyok(legeredményesebb csapat a 4 kategória tekintetében) Vidám Nagyik(legvidámabb csapat), Kolbiszóló Ötvenesek (kolbász kategória), Ballószögi Ifjak (töpörtyű kategória), KolBikák (legjobb barack pálinkáért), Prémium Kolbászok (diólikőr).

Ezúton köszönjük minden kedves támogatónak, a zsűrik tagjainak, segítőnek, terület rendezőknek, regisztrációt bonyolítóknak, főzőknek, sütőknek, versenyzőknek, mindenkinek, aki eljött, hogy megvalósulhatott újra hagyományápoló programunk, és együtt töltöttük ezt a vidám napot!

Támogatók: Balló Bolt, Ballószögi Zöldség-Gyümölcs Bolt, Balogh Károly, Bóka József, Gaál Péter, Gáspár Zoltán, Hetényi Pince, Magyar Falu Program, Magyar Hagyományőrző Gasztronómiai Szövetség, Mari János, Mézes-Mázos Süti és Tortagyár, Nemzeti Agrárkamara, Sári Tibor, Somogyi Lajos, Szabados László, Zrínyi Mézeskalács.