Településünkről:

A múlt

Az Árpád-korban létezett egy Ballószeg, illetve Ballóság nevű település. Ekkor már temploma is állt. Valószínűsíthető, hogy településünk neve innen származik. A török hódoltság idején a település kihalt, a túlélők az időközben jelentősebbé vált Kecskemétre menekültek. A XIX. század elején még Kecskemét tulajdonát képezte Ballószög puszta.
A futóhomok terjedésének megakadályozása végett 1810-ben a pusztát kiosztották erdősítés és gyümölcsfa ültetés céljából. Az 1900-as években szőlőt telepítettek, köztük Wéber Aladár, a Wéber-telep, s azon az első postaépület megalapítója. Mintagazdaságot hozott létre, melyben gyümölcstermesztésre fektette a súlyt, üvegházaiból korai terményeket, virágokat szállított piacra. Birtokára iparosokat telepített, szatócsbolt, vendéglő is üzemelt.
1911-ben Ballószög pusztát két részre osztották: Külső- és Belsőballószögre. Külsőballószög határai 1911. január 1. óta: Kadafalva, Izsáki út, Köncsög, Helvécia és Kerekegyháza.
Az 1945-ben kisajátított Wéber-birtokon megindult a falu alapjainak lerakása. Az így felépült házak adták a tanyaközpont magját – ma Petőfi utca -, amelyből 1954-ben kialakult az önálló község.

Jelen

Ballószög község a Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el, Kecskeméttől, a megyeszékhelytől 5 km-re délnyugatra. Az 52-es út tőle északra, az M5-ös autópálya Kecskemétet elkerülő szakasza északkeletre húzódik.
A település 36,280 hektárnyi területen fekszik. Lakosságszáma 3270 fő, amely Kecskeméthez való közelsége miatt folyamatosan növekedik. Népességünk gyarapodása annak az oka, hogy a belterületi rész erőteljes terjeszkedésnek indult.
Községünket meglehetősen gyors gazdasági fejlődés jellemzi: 91 egyéni vállalkozás, 86 társas vállalkozás működik, 17 közülük egészen nagy jelentőséggel bír.

Telekértékesítési akció!

Ballószög Község Önkormányzata közművesített építési telkeket értékesít.

  • Az 1 000 m2 alatti telek ára 2.977.000,- Ft + Áfa
  • az 1 000 m2 feletti telkek ára 2.800.000,- Ft + Áfa


Érdeklődni lehet: Ballószög, Rákóczi u. 15. , személyesen, vagy telefonon a 76/427-461, 76/573-022 számon Nagy Zsoltnénál.

2015.01.30.       Nyomtatóbarát változat 

 

Meghívó


2015.07.29.       Nyomtatóbarát változat 

 

Hőségriasztás

Tisztelt Ballószögiek!

Az Országos Tisztifőorvos az egész ország területére vonatkozóan 2015. július 17-én 00. 00 órától július 20-án 16.00 óráig kihirdette a III. fokú hőségriasztást.

Tanácsok hőségriasztás idejére a Katasztrófavédelem szerint:

Az alábbiakban a nyári hőség idejére szolgálunk hasznos öltözködési, étkezési tanácsokkal, valamint tájékoztatjuk a lakosságot a közlekedési, utazási, strandolási szabályokról.

Általános tudnivalók

Kánikulai napokon a különösen meleg dél körüli, kora délutáni órákat töltse otthon, viszonylag hűvösben, besötétített szobában!
Nagy melegben zuhanyozzon langyos vagy hideg vízzel akár többször is! Alkalmazzunk mentolos törlőkendőt arcunk, karjaink felfrissítésére!
Forró nyári napokon az idősebbek ne a legmelegebb órákra időzítsék a piaci bevásárlást!
Lehetőleg éjjel szellőztessünk!
Sose hagyjunk gyermekeket, állatokat (például kutyát) zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban!
Ne hagyjunk az autóban napsütésnek kitett helyen hajtó­gázzal működő sprayt és gázgyújtót, mert ezek tüzet okozhatnak!
Korlátozza a szabadlevegőn való tartózkodást a kora reggeli (6-10 óráig) és esti órákra (18-22 óráig)! Árnyékos helyen pró­báljon pihenni napközben! Ha túl sokáig tartózkodott szabadban, akkor próbáljon legalább 1-2 órát légkondicionált környezetben eltölteni, míg a szervezet lehűl, és ismét visszatérhet a kánikulába!
Csökkentse a fizikai munkavégzést! Ne ilyenkor végezze a nagytakarítást, ablakmosást! Csak az esti órákban kezdje el a befőzést, azt is állandó szellőztetés mellett!
A hajzuhataggal rendelkezők fonják varkocsba a hajukat, vagy kreáljanak kontyot belőle. Így nem fog beizzadni, s a hát is szellőzhet!
Fagyizáskor lehetőleg a gyümölcsfagyikat válasszuk (citrom). Fanyar, savanykás ízük kellemesen hűsítő hatású, nem is szólva az egészségügyi előnyökről!

Étkezési tanácsok

Kánikulában számolnunk kell azzal, hogy az izzadsággal és párolgással leadott folyadékveszteség jelentősen megnő. Nem sza­bad figyelmen kívül hagyni, hogy a fokozott folyadékveszteség mel­lett fokozott sóveszteség is jelentkezik. Verejtékezéssel átlagosan 0,15-0,20%-os sótartalom veszteséggel számolhatunk.
Ebben az esetben jelentős szerepet töltenek be a megfelelő ásványianyag-tartalommal rendelkező folyadékok, hiszen nemcsak a nátriumtartalmat kell pótolni, hanem a káliumot, magnéziumot és kalciumot is.
Ne fogyasszon olyan innivalót, amely sok cukrot, koffeint vagy alkoholt tartalmaz - ezek fokozzák a szomjúságérzetet, még több folyadékot vonnak el a szervezettől!
Étrendünk legyen pároláson alapuló, zöldségfélékben és gyü­möl­­csökben gazdag (kerüljük a „magyarosan” fűszeres nehéz hús­é­te­leket!).
A forró napokon még most is kedvenc a behűtött gö­rög­dinnye, amely jól oltja a szomjat is, hisz 85-90 százalékban vízből áll.
Fogyasszunk főétkezésként is salátaféléket! Emésztésük nem veszi igénybe túlságosan a szervezetünket, ezenkívül tartalmazzák az immunrendszerünk erősítéséhez szükséges vitaminokat és ásványi anyagokat!

Öltözködési tanácsok

Könnyű, világos színű, bő szabású, pamut alapanyagú ruhát hordjunk forró napokon! A nagy melegben - átmenetileg - felejtsük el a szűk topokat, nadrágokat, szoknyákat. Hordjunk inkább laza, könnyű lenvászonból készült felsőrészeket, bő szárú nadrágokat, szellős blúzokat!
Idősek se viseljenek ilyenkor sötét színű, fekete ruhát, fejkendőt!
Mezítláb cipőben járni kényelmes, de a lábunk gyorsan megizzadhat. Helyezzünk a cipőbe frottírból készült talpbetétet!
Aki hajlamos a verejtékezésre, az viseljen nagy keretű napszemüveget (még ha nem is divatos!), amelynek kerete nem tapad szorosan az arcához!
Tanácsok kisgyermekes családok részére

Csecsemőket, kisgyermekeket árnyékban levegőztessünk! A babák különösen sok folyadékot igényelnek a szoptatáson kívül is, mindig kínáljuk őket tiszta vízzel, vagy pici sót is tartalmazó, citromos teával a szoptatás után!
Sose hagyjunk gyermeket zárt, szellőzés nélküli parkoló autóban, még árnyékban sem, mert pár perc alatt is 50-60°C-ra tud felmelegedni az autó belseje, és a benne lévők hősokkot kapnak!

Orvosi tanácsok

Testünk normális körülmények között az izzadás által hűl le, de nagyon nagy hőségben elveszítheti ezt a képességét. Ilyenkor gyor­san emelkedik a test hőmérséklete, ami hőgutát okozhat. Ez igen komoly állapot, károsíthatja az agyat és más szerveket, esetenként akár halálos kimenetelű is lehet.

A hőguta tünetei a vörös, forró és száraz bőr, a szapora pul­zus, lüktető fejfájás, szédülés, émelygés, zavartság vagy tudat­vesztés. Ha valakinél a fentieket tapasztaljuk, hívjuk a mentőket. Addig is, míg megérkezik a segítség, fontos a beteg lehűtése. Vigyük árnyékba, permetezzünk rá hideg vizet, vagy mossuk le hideg vízzel, esetleg hideg vizes kádba ültessük. Ha a levegő páratartalma nem túl magas, a beteget nedves lepedőbe is csavarhatjuk, miközben legyezzük.

Tanácsok a hőguta megelőzésére:

A nap égető erejétől széles karimájú kalappal, napszemüveggel és napkrémmel védje magát! Fényvédő krémmel naponta többször is kenje be a bőrét.
Azok, akik szívgyógyszert szednek, a vízhajtás mellett is fogyasszanak elegendő mennyiségű folyadékot a forró napokon, azaz a szokásosnál egy literrel többet!

Utazási, közlekedési tanácsok

Kánikulában is közlekedni kell, de nem mindegy, hogy hogyan. A hirtelen jött meleg érezteti hatását a közlekedésben is. Gyakran érezzük, hogy kicsit fáradtabbak vagyunk, sokan nem számolnak azzal, főleg az idősek, hogy a nagy meleg, még az egészséges szervezetet is megviseli, nemhogy a fáradtat, kimerültet. Az emberek a hétvége jó idejét kihasználva autóba ülnek, és a városokon kívül, túrázni, ill. strandolni indulnak.
A fúvott gumiabronccsal rendelkező járművek (gépjárművek, kerékpár) esetében a járművezetők a nyári időszakban, a nagy meleg miatt gyakrabban ellenőrizzék járműveik kerekének a légnyomását.
A hosszabb útra indulunk a gépkocsiban utazók részére vigyünk - ha lehet hűtő táskában - megfelelő mennyiségű folyadékot.
A szeszesital fogyasztása a nyári melegben a vezetési képességet még súlyosabban rontja.
A nagy kánikula a járművezetők szervezetét is nagyon megterheli, a reflexek tompulnak, a vezetők még inkább türelmetlenebbek, indulatosak,
A nyári időszakban meglévő jó útviszonyok ellenére is mindenhol tartsa be az adott útra megengedett legnagyobb haladási sebességet.
Ha hosszabb utat kell megtenni, érdemes két-három óránként, vagy szükség szerint pihenőt tervezni és tartani.

Tanácsok strandoláshoz

A kánikula a vízparton, illetve a vízben viselhető el leginkább, azonban ez felelőtlen és meggondolatlan viselkedéssel veszélyessé is válhat!
Ne fürödjön közvetlenül étkezés után, teli gyomorral!
Szeszesital, vagy egyéb bódító hatású szer által befolyásolt állapotban tartózkodjon a fürdőzéstől!
Napozás után testét zuhanyozással, vagy más módon hűtse le, felhevült testtel soha nem menjen a vízbe!
Szív és érrendszeri-, légző-, továbbá mozgásszervi betegségben szenvedők egyedül soha ne fürödjenek!
Aki nem tud úszni, mély vízben ne használjon felfújható fürdőeszközt (gumicsónak, gumimatrac), azon lehetőleg ne aludjon el!2015.07.17.       Nyomtatóbarát változat 

 

Tanyafejlesztés 2015 hazai pályázat


2015.07.13.       Nyomtatóbarát változat 

 

Tájékoztatás javaslattételi lehetőségről

Ballószög Község Önkormányzat Képviselő-testületének 17/1999. (IX. 30.) önkormányzati rendelete tartalmazza a díszpolgári cím adományozásáról és az önkormányzati kitüntetések alapításáról szóló szabályokat.

A rendeletben foglaltak szerint az alábbi kitüntetések adományozására lehet javaslatot tenni:

1. A község "díszpolgára" cím adományozható annak a magyar és külföldi állampolgárnak, aki valamely kiemelkedően jelentős munkájával vagy egész életművével mind a település, mind pedig országosan vagy nemzetközi viszonylatban olyan általános elismerést szerzett, amely hozzájárul a település jó hírnevének öregbítéséhez, továbbá példamutató emberi magatartása miatt egyébként köztiszteletben áll. A díszpolgári cím az önkormányzat által rendezett ünnepségen, ünnepélyes keretek között kerül átadásra.
Tovább ...

2015.07.02.       Nyomtatóbarát változat 

 

Pályázat óvodapedagógus munkakör betöltésére

Ballószögi Csillagszem Óvoda a „Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény 20/A. § alapján pályázatot hirdet

Ballószögi Csillagszem Óvoda óvodapedagógus munkakör betöltésére.

A közalkalmazotti jogviszony időtartama:
határozott idejű 2015. 09. 01.-2016. 08. 31. –ig tartó közalkalmazotti jogviszony

Foglalkoztatás jellege:
Teljes munkaidő

A munkavégzés helye:
Bács-Kiskun megye, 6035 Ballószög, Zrinyi utca 2.

A munkakörbe tartozó, illetve a vezetői megbízással járó lényeges feladatok:
óvodapedagógusi feladatok ellátása

Illetmény és juttatások:
Az illetmény megállapítására és a juttatásokra a „Közalkalmazottak jogállásáról szóló” 1992. évi XXXIII. törvény rendelkezései az irányadók.

Pályázati feltételek:
§ Főiskola, óvodapedagógus,
A pályázat részeként benyújtandó iratok, igazolások:
§ szakmai önéletrajz, iskolai végzettséget igazoló okiratok, nyelvvizsga bizonyítvény, felvétel esetén erkölcsi bizonyítvány és eü. kiskönyv
A munkakör betölthetőségének időpontja:
A munkakör legkorábban 2015. szeptember 1. napjától tölthető be.
A pályázat benyújtásásnak határideje: 2015. július 27.
A pályázat kiírással kapcsolatosan további információt Kovácsné Szél Emma nyújt, a 06-30-443-8295 –os telefonszámon.
A pályázatok benyújtásának módja:
§ Elektronikus úton Kovácsné Szél Emma részére a ovoda@balloszog.hu E-mail címen keresztül
A pályázatok elbírálásának módja, rendje:
A kiválasztott pályázók személyes szakmai konzultáción vesznek részt.
A pályázat elbírálásának határideje: 2015. augusztus 10.
A pályázati kiírás további közzétételének helye, ideje:
§ Ballószög Község honlapja – 2015. június 29.
A munkáltatóval kapcsolatban további információt a www.balloszog.hu honlapon szerezhet.

2015.06.29.       Nyomtatóbarát változat 

 

Felhívás parlagfű elleni védekezésre

Az egészséghez való alapjog és az egészséges környezet biztosítása érdekében közös cél, hogy a parlagfű elszaporodását és terjedését allergén pollentermelése miatt megakadályozzuk. A parlagfű Magyarországon, a legnagyobb területen előforduló és legelterjedtebb gyomnövény, melynek egészségügyi és gazdasági károsító hatása rendkívül jelentős.
Az élelmiszerláncról és hatósági felügyeletéről szóló 2008. évi XLVI. törvény 17. § (4) bekezdése értelmében:

„A földhasználó köteles az adott év június 30. napjáig az ingatlanon a parlagfű virágbimbójának kialakulását megakadályozni, és ezt követően ezt az állapotot a vegetációs időszak végéig folyamatosan fenntartani.”

A hatályos jogszabályok szerint: belterületen a jegyző, a település külterületén a Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal 2015. június 30. napját követően, köteles hatósági eljárást indítani azon földhasználókkal szemben, akik elmulasztották a védekezési kötelezettségüket teljesíteni.

Amennyiben megállapítást nyer a védekezési kötelezettség elmulasztása, ú.n. "közérdekű védekezést" kell elrendelni, mely azt jelenti, hogy a hatóság vagy az önkormányzat által megbízott vállalkozó az ingatlantulajdonos hozzájárulása és előzetes értesítése nélkül is jogosult a szükséges parlagfű- mentesítési munkálatokat elvégezni. A mentesítés, valamint az eljárás egyes költségei az ingatlan használóját terhelik.

A védekezési kötelezettség elmulasztása esetén – az eljáráshoz kapcsolódóan - a hatóság nem mérlegelhet, növényvédelmi bírságot kell kiszabni a fertőzött terület nagysága, fertőzöttségének mértéke figyelembevételével, melynek összege 15 ezer forinttól 5 millió forintig terjedhet.

Mivel az előírások szigorúak, és a védekezési kötelezettség megszegése esetén a rendkívül súlyos jogkövetkezményeket, előzetes értesítés nélkül alkalmazni kell, ezért kérjük az ingatlantulajdonosokat, illetve földhasználókat, hogy különösen nagy figyelmet fordítsanak a parlagfű- mentesítésre vonatkozó kötelezettségük teljesítésére.


Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal

2015.06.25.       Nyomtatóbarát változat 

 

Meghívó


2015.06.18.       Nyomtatóbarát változat 

 

Meghívó


2015.06.09.       Nyomtatóbarát változat 

 

Tisztelt Ballószögi Lakosok!

Ballószög Község Önkormányzat Képviselő-testülete 2015. május 28-i ülésén a Kecskemét irányába a Bem utcáról jobbra nyíló, új telekosztás melletti, 921/64 hrsz.-ú utca Csokonai Vitéz Mihály utcaként történő elnevezését kezdeményezte, amellyel kapcsolatban az alábbi határozatot hozta:

58/2015. (05. 28.) sz. Kt. határozat
A 921/64 hrsz.-ú önkormányzati út elnevezésének kezdeményezése

Határozat

1. Ballószög Község Önkormányzat Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdés b) pontjában foglaltak alapján a 921/64 hrsz.-ú út utcaneveként Csokonai Vitéz Mihály utca elnevezést javasol.

2. A Képviselő-testület felkéri a jegyzőt, hogy az új közterületi elnevezést a társadalmi egyeztetésre bocsátás érdekében a helyben szokásos módon tegye közzé.

3. A Képviselő-testület felkéri a polgármestert, hogy a társadalmi egyeztetést követően az új közterületi elnevezést ismételten terjessze elő annak elfogadása érdekében.

Felelős: Somogyi Lajos polgármester
Dr. Endre Mónika jegyző
Határidő: azonnal, ill. értelemszerűen
Tovább ...

2015.06.09.       Nyomtatóbarát változat 

 

Pályázat Helvéciai Mikrotérségi Szociális Szolgáltató Központ étkeztetési feladatainak ellátására

A pályázat kiírója: Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás

Ellátandó feladatok:
• szociális étkezetés: Helvécia , Ballószög települések területén. Helvécia 23, Ballószög 22 ellátott jelenleg.

A pályázat valamennyi településre is, és külön-külön az egyes településekre is beadható.

Szociális követelmények
• Meleg étel (ebéd) biztosítása hétköznapokon,
• A szolgáltatással megbízott jogi személy, vagy egyéni vállalkozó vállalhatja minden nap saját szállító eszközével és edényeiben a kiszállítást az ellátottak lakására. Ennek hiányában vállalni kell, hogy a társulás telephelyeire kiadagolható formában biztosítja a meleg ételt.
• Az étel előállításának jogszabályi követelménye, hogy megfeleljen az ellátottak életkori sajátosságainak, valamint az egészséges táplálkozás követelményének.
A szerződés ötéves időtartamra köthető.
A pályázathoz mellékelni kell:
• a szolgáltatást végző jogi személy formája szerinti bírósági bejegyzést, vagy egyéni vállalkozói igazolványt
• az étel előállítására való jogosultságot igazoló irat másolatát
• egy havi étlaptervet

• nyilatkozatot arra vonatkozóan, hogy lejárt köztartozása nincs.

A pályázat benyújtásának helye:
Helvécia és Mikrotérsége Szociális és Gyermekjóléti Feladatellátó Társulás Társulási Tanács Elnöke 6034 Helvécia, Sport u. 42.
A pályázat benyújtásának határideje: 2015. július 15.
A szolgáltatás nyújtásának kezdete: 2015. július 31.
A pályázat elbírálásának határideje: 2015. július 24.

A pályázatról információ kérhető a Szolgáltató Központ vezetőjétől a (76) 579-040-es telefonszámon.


2015.06.09.       Nyomtatóbarát változat 

 

Ágacska zenés mesejáték

Szeretettel várunk minden korosztályt Csukás István: Ágacska című zenés mesejátékának bemutatójára 2015. június 6-án szombaton 11 órakor a Faluházba. Az előadásra a belépő egy piros alma!


2015.05.23.       Nyomtatóbarát változat 

 

Meghívó
2015.05.22.       Nyomtatóbarát változat 

 

Jeles Napok Ünnepi Szokások


2015.05.19.       Nyomtatóbarát változat 

 

Felhívás - Rendvédelmi pályát népszerűsítő tábor


2015.05.14.       Nyomtatóbarát változat 

 
Oldal:       >>  

Hírkategóriák