Településünkről:

A múlt

Az Árpád-korban létezett egy Ballószeg, illetve Ballóság nevű település. Ekkor már temploma is állt. Valószínűsíthető, hogy településünk neve innen származik. A török hódoltság idején a település kihalt, a túlélők az időközben jelentősebbé vált Kecskemétre menekültek. A XIX. század elején még Kecskemét tulajdonát képezte Ballószög puszta.
A futóhomok terjedésének megakadályozása végett 1810-ben a pusztát kiosztották erdősítés és gyümölcsfa ültetés céljából. Az 1900-as években szőlőt telepítettek, köztük Wéber Aladár, a Wéber-telep, s azon az első postaépület megalapítója. Mintagazdaságot hozott létre, melyben gyümölcstermesztésre fektette a súlyt, üvegházaiból korai terményeket, virágokat szállított piacra. Birtokára iparosokat telepített, szatócsbolt, vendéglő is üzemelt.
1911-ben Ballószög pusztát két részre osztották: Külső- és Belsőballószögre. Külsőballószög határai 1911. január 1. óta: Kadafalva, Izsáki út, Köncsög, Helvécia és Kerekegyháza.
Az 1945-ben kisajátított Wéber-birtokon megindult a falu alapjainak lerakása. Az így felépült házak adták a tanyaközpont magját – ma Petőfi utca -, amelyből 1954-ben kialakult az önálló község.

Jelen

Ballószög község a Kiskunsági Homokhátságon helyezkedik el, Kecskeméttől, a megyeszékhelytől 5 km-re délnyugatra. Az 52-es út tőle északra, az M5-ös autópálya Kecskemétet elkerülő szakasza északkeletre húzódik.
A település 36,280 hektárnyi területen fekszik. Lakosságszáma 3270 fő, amely Kecskeméthez való közelsége miatt folyamatosan növekedik. Népességünk gyarapodása annak az oka, hogy a belterületi rész erőteljes terjeszkedésnek indult.
Községünket meglehetősen gyors gazdasági fejlődés jellemzi: 91 egyéni vállalkozás, 86 társas vállalkozás működik, 17 közülük egészen nagy jelentőséggel bír.

Telekértékesítési akció!

Telekértékesítési akció 2015.04.30-ig !

Ballószög Község Önkormányzata 10 db közművesített építési telkeket értékesít.

A telek ára egy összegű kifizetésnél 2.300.000,- Ft + Áfa, 2. részletfizetés esetén 2.500.000,- Ft + Áfa

Érdeklődni lehet: Ballószög, Rákóczi u. 15. , személyesen, vagy telefonon a 76/427-461, 76/573-022 számon Nagy Zsoltnénál.

Továbbá a Ballószög, Deák F utcában 1. db közművesített telek eladó!

A telek ára 2.439.000,- Ft + Áfa

2015.01.30.       Nyomtatóbarát változat 

 

Meghívó


2015.02.26.       Nyomtatóbarát változat 

 

Kedves Ballószögiek!

Segítsük az általános iskolát azzal, hogy úszunk 100 m-t fejenként segédeszköz nélkül /mindegy milyen úszásnemben, szabályosan, vagy szabálytalanul/, ha az első 3 között vagyunk a kis iskolák közül, a gyerekek 50-150 eFt értékű sporteszközt kaphatnak!! A ballószögi iskola a megnyitón is részt vehet, ahol olimpikonokkal találkozhatunk.

Az uszodába érkezés időpontja: 2015.02.28 szombat 9.30, a számlálás legkésőbbi időpontja 10:40!! Az úszás ideje 11:00-12.00 1-es pálya.

Bővebb információ Avamuczné Andrea tanárnőtől kapható.

Ki tart velünk?


2015.02.23.       Nyomtatóbarát változat 

 

Hagyományos Nőnapi Jótékonysági Tűzoltó Bál

Sok szeretettel várjuk a Hölgyeket és Párjaikat a hagyományos nőnapi jótékonysági Tűzoltó bálunkra! Segítsen, hogy segíthessünk! A zenét Kovács Sanya szolgáltatja. Jegyek elővételben kaphatók Duzmath Györgynél, Somogyi Lajosnál, a Lambada presszóban és Szegedi Pál zöldségboltjában.

Tisztelettel: Somogyi Lajos


2015.02.23.       Nyomtatóbarát változat 

 

TÁJÉKOZTATÓ HONLAPOT INDÍTOTT A NEMZETI AGRÁRGAZDASÁGI KAMARA AZ EKÁER-RŐL

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) honlapján (www.nak.hu), illetve közvetlenül az ekaer.nak.hu címen már elérhető a Kamarának az Elektronikus Közúti Áruforgalom Ellenőrző Rendszerrel (EKÁER) kapcsolatos internetes oldala.
A honlapon található tudásbázis közérthetően ismerteti a rendszer jogszabályi hátterét, és gyakorlati példákon keresztül ad válaszokat a mezőgazdaságot és az élelmiszeripart érintő speciális kérdésekre. A rendszer használatának megértését segítik a honlapon megtekinthető tematikus videofilmek is, amelyek a regisztrációtól a bejelentésig végigvezetik az érintetteket az egyes folyamatokon. A weboldalon elérhető egyszerű kérdőív kitöltésével pedig a termelők egyértelmű választ kapnak arra, hogy adott szállítmányukhoz szükséges-e EKÁER-bejelentés, vagy mentesülnek a kötelezettség alól. A honlap dinamikusan követi a szabályozás esetleges módosításait, és felhívja a látogatók figyelmét az egyes változásokra.
Az EKÁER indulása óta a NAK – a Nemzetgazdasági Minisztérium, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatal közreműködésével - számos tájékoztató fórumot szervezett a rendszerről. A tájékoztatás mellett a Kamara fontosnak tartja, hogy folyamatosan egyeztessen a jogszabályalkotásért és a végrehajtásért felelős hatóságokkal, hogy az EKÁER használatával kapcsolatban a tagság részéről felmerült kérdéseket és problémákat a szabályozás módosításával kezelni lehessen. A NAK célja, hogy az eredeti jogalkotói szándék sérelme nélkül egy életszerű és könnyen használható rendszerré váljon az EKÁER.
A NAK támogatja a jogalkotónak az EKÁER bevezetésével kapcsolatos céljait: a jogkövető piaci szereplők pozíciójának erősítését, az áruforgalom átláthatóvá tételét, a gyakran az emberi egészséget veszélyeztető, élelmiszerekkel kapcsolatos visszaélések kizárását és az áfacsalásokra szakosodott bűnözői körök visszaszorítását. A rendszer célja tehát nem a tisztességesen dolgozó szereplők terheinek növelése, hanem érdekeik védelme a tisztességtelen piaci szereplőkkel szemben.

Háttérinformáció:

Nemzeti Agrárgazdasági Kamara
A magyar agrártermelői és élelmiszeripari szektor gyakorlatilag valamennyi piaci szereplője – az őstermelőktől a gazdasági társaságokig – kötelezően tagjává váltak a 2013. március 28-án megalakult Nemzeti Agrárgazdasági Kamarának (NAK). A kamara feladata az agrár- és élelmiszerágazat hatékony képviselete, versenyképességének erősítése a tagoknak nyújtott szolgáltatások bővítésével.

Kapcsolat:
Siska Mátyás, NAK, mb. marketing-, PR-, és kommunikációs igazgató, +36 70 489 37 99, siska.matyas@nak.hu
Konrád Szilárd, NAK, kommunikációs csoportvezető, +36 30 597 12 92, konrad.szilard@nak.hu

2015.02.23.       Nyomtatóbarát változat 

 
Oldal:       >>  

Hírkategóriák