Polgármesteri köszöntő

Kedves Látogató!

Nagy tisztelettel és szeretettel köszöntöm Önt Ballószög Község polgárai nevében honlapunkon. Ballószög Kecskeméttől és az autópálya lehajtótól 6 kilométerre fekvő dinamikusan fejlődő község.

A falu már az Árpádok korában is létezett, de a török hódoltság idején elnéptelenedett és Kecskemét pusztáinak egyikeként legeltető pásztornépek lakták a vidéket. A település határai az 1800-as évekig az ágasegyházi úttól Törökfáig terjedtek, amelyet Ballószeg, Ballóság, Ballószög puszta néven emlegettek.

Wéber Aladár az 1900-as évek elején mintabirtokot hozott létre és elkezdődött a faluvá fejlődés. 1954-ben önálló község alakult ki. Mára a település állandó lakóinak létszáma 3541 fő, az elmúlt 15 év alatt közel 1000 fővel nőtt a lakosok száma. Tehát egy gyorsan fejlődő, fiatalos községben élhetünk.

Sok polgármester írt már hasonlót, és osztom a véleményüket:  „nincsenek hegyeink, folyóink és kiemelkedő műemlékünk, nem csábíthatjuk a turistákat különleges természeti csodákkal. Azonban Horatius immár 2000 év óta aktuális szavai jutnak eszembe, amikor felteszi a kérdést, hogy “Ismersz-e boldog falunál jobb helyet?”  Horatius költői kérdésére mindenki tudja a helyes választ: igen, ez egy boldog vidék. „

Az ország erőtartalékai a szoros szálakkal közösséggé szövődő falvak, kisvárosok. A mi falunk ereje itt Kecskemét közelségében is a közös akaratban, munkában, a közös ünneplésben van, – ezek mélyítik el az összetartozás érzését. Ez az összefogás látszik a Szüreti napokon, majálison, Eleink Napján, Lovasnapon, Nyakvágó-félmaratonon vagy akár a Ballószögi Kincsecskék gálaműsorán is.

Óvodáinkban 140 kisgyerek jár az általános iskolában pedig 180-an tanulnak. Civil szervezeteink közül a legaktívabbak: a Polgárőrség, az Önkéntes tűzoltóság, a Hagyományőrző Népdalkör, a Csillagvár Művészeti Alapítvány néptáncosai és a Lovasklub tagjai. A gyönyörűen kialakított Sportcentrumunkban a focisták mellett a futóklub tagjai mozognak a legtöbbet.

Községünkben él Ambrus Lajos Prima-díjas festőművész, a Hírös Hét egyik szervezője, Gróf Zoltán festőművész, Demeter József író-költő. Nyúl Zoltán fogathajtó világbajnok, Nyúl Katinka és Gáspár Zoltán országos fogathajtó bajnokok, Nagy Gábor pusztaötöse, a Ballószög Lovasklub díjugratói mutatják a lovassport népszerűségét a faluban.

A község határában található a térség második legnagyobb vágóhídja Halász Gábor húsüzem, termékeik Hegyeshalomtól Erdélyig megtalálhatók a boltokban. Mellettük egy sportrepülőtér található.

Ballószögön van az RGB Lasersystem Kft., Közép-Európa legnagyobb diszkólézer gyártója. Európa mellett, a Ázsiában és az USA-ban is vannak piacaik. Az Aranykor öregek otthona mellett található termálfürdő is várja a vendégeket.

Ha kilátogatnak a főutcáról nyíló Nyúl-ház vendéglőbe, családias hangulatban házias ételekkel várják Önöket, szemben Hetényi József pincéjében megkóstolhatják a borait, köztük a kadarkát, amely immáron 3 alkalommal lett Kecskemét város bora.

A Mézes-Mázos Cukrászda és Tortagyár minőségi alapanyagokból, gyönyörű díszítéssel készíti tortáit és süteményeit, fagylaltjait, melyben nem fog csalódni sem Ön, sem a családja.

És utoljára engedjék meg, hogy meghívjam Önöket Ballószögre. Ismerjék meg az itt lakó vendégszerető embereket és Ballószögöt az éltető falut!

 

Tisztelettel:
Somogyi Lajos